Ministrul Energiei, memorandum de înțelegere cu o companie japoneză pentru HIDROCENTRALA de la Tarnița. „Vorbim de investiții de miliarde de euro”

Publicat: 04/11/2024, 15:23
Actualizat: 04/11/2024, 15:24

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat, luni, cu ocazia primei ediții a Forumului Energiei România-Japonia, semnarea unui memorandum de înțelegere cu compania niponă ITOCHU pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuşteşti. Proiectul de suflet al demnitarului, promovat la preluarea mandatului, nu a reușit să progreseze timp de un an, după ce și a doua liciație organizată de SAPE a eșuat, astfel că ministru anunțase un „plan B” care includea și gigantul japonez.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a semnat luni un memorandum de înțelegere cu japonezii de la ITOCHU pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuşteşti, un proiect care datează de aproximativ 40 de ani, din timpul regimului comunist, dar pe care demnitarul îl consideră o soluție foarte avantajoasă, mai ales în contextul în care stocarea este una dintre principalele provocări ale sistemului energetic național.

Compania niponă și-a manifestat anterior interesul pentru proiectul de suflet al ministrului Energiei, Hidrocentrala de la Tarnița – Lăpuștești, „o baterie naturală”, după cum anunțase pe 8 octombrie, înaintea unui nou eșec previzibil al celei de-a doua proceduri SAPE.

Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia și compania Wise Finance Solutions se desfășoară în 4 și 5 noiembrie la București, în contextul în care relațiile dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul de parteneriat strategic pe 7 martie 2023. Evenimentul de referință a reunit companii și instituții publice din domeniul energiei din ambele țări, conduse de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi.

Potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, forumul a accelerat proiectele comune ale celor două țări în domeniul energiei, în special dezvoltarea energiei nucleare de generație nouă, extinderea capacităților de stocare a energiei regenerabile, producția de hidrogen verde și implementarea tehnologiilor de captare, utilizare și stocare a carbonului.

„Forumul de astăzi nu este doar un schimb de idei, ci include asumarea unor angajamente concrete. Prin parteneriatele noastre, România își asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă și nucleară. Astăzi am făcut un pas concret în direcția unei Românii mai sigure, mai competitive și mai sustenabile din punct de vedere energetic. Sunt convins că prin această colaborare dintre experiența administrației și mediului privat din Japonia și deschiderea României și oportunitățile existențe în țara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relația bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producția de hidrogen și amoniac albastru, producția de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc. Vorbim de investiții de miliarde de euro care vor crea noi locuri de muncă și vor asigura prețuri accesibile la energie și securitate energetică pentru toți românii”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În cadrul forumului, Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile, potrivit Ministerului Energiei.

Conform comunicatului transmis, având în vedere provocările globale actuale, accentuate de conflictul din Ucraina și creșterea cererii de energie în sectoare precum IT-ul și industria grea, părțile și-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluții inovatoare pentru asigurarea securității energetice. România a prezentat o serie de proiecte majore, printre care unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, invitând partenerii japonezi să contribuie cu tehnologie și cunoaștere. Alte domenii cu potențial ridicat de cooperare sunt termoficarea în sistem centralizat, producția de hidrogen și generarea de energie electrică din surse regenerabile. Miniștrii și companiile celor două țări au confirmat, de asemenea, sprijinul pentru atragerea investițiilor japoneze în România și a programelor comune de finanțare, în special în domeniul tehnologiilor de vârf.

Traseul hidrocentralei de la Tarnița

Pe 5 ianuarie, ministrul Energiei se declara încrezător că procedura de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie) aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, din Cluj, urma să fie reluată, după ce cea lansată în Sistemul informatic colaborativ pentru achizițiilor publice (SICAP) în octombrie a fost anulată la sfârșitul anului trecut.

Este vorba de procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj  (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, reluată fără succes de  Societatea de Admnistrare a Participațiilor în Energie (SAPE) S.A.

Pentru proiect-mamut de până la 1.000 MW, care datează încă dinainte de 1989, au fost derulate proceduri anii trecuți pentru a atrage investitori, dar acestea a fost sistate de stat, înainte să fie din nou adus în discuție de Sebastian Burduja, la preluarea mandatului de la conducerea Ministerului Energiei.

Pe 8 octombrie, ministrul Energiei a transmis că pune în aplicare Planul B, după ce SAPE nu a reușit să stabilească un câștigător, precizând că a continuat c discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial.

Potrivit ministrului, EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați, iar ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.

SAPE și Hidroelectrica sunt cele două societăți la care statul român este acționar unic, respectiv majoritar, care au fost desemnate pentru realizarea obiectivului din Memorandumul „Adoptarea unor măsuri pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, asumat în ședința Guvernului din 27 iulie 2023.

Conform documentelor oficiale, în contextul actualelor provocări din energie și în perspectiva dezvoltării producției „este obligatorie realizarea unei capacități de stocare cu puterea de pana la 1.000 MW în CHEAP Tarnița-Lăpuștești care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate  cuprinse între 4-6 ore”.

Sursa foto: Ministerul Energiei

Citiți și:

EXCLUSIV | Care sunt cele 13 companii interesate de proiectul-mamut al hidrocentralei de la Tarnița? Costul și durata contractului scos la licitație

Care este necesarul de stocare a energiei în România? Sebastian Burduja încă militează pentru Hidrocentrala de la TARNIȚA: „Nu renunț, să știți”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...